BADEREGLER

Svømning er både sundt og sjovt, men lær spillereglerne før du tager en dukkert. 
Den danske kystlinie lokker til en dukkert. Men lær sikkerhedsreglerne, før du hopper i, så du ikke taber kampen mod understrøm og hestehuller. 

Af Anne Mette Futtrup

Vi danskere – og vores turister – er begavet med næsten 7.000 km. kystlinie I år kan 211 strande og 77 lystbådehavne i Danmark hejse det Blå Flag, som dokumentation for, at stederne er både rene og sikre. 
Da svømning samtidig både er sundt og sjovt, kan det næppe undre, at hundrede tusindvis af badende gæster hvert år drager til stranden.
Det siger formanden for Rådet for Større Badesikkerhed, Michael Aller. I selv samme sætning slår han fast, at badning dog hurtigt kan blive en farlig affære, hvis man ikke kender de otte bud. 

Han giver følgende råd:


1. Lær at svømme og springe rigtigt
Jo bedre du svømmer, desto bedre er du til at redde dig selv og andre svømmere.
”I de senere år er der blevet sparet på svømmeundervisning i skolerne. Derfor er det meget vigtigt, at forældre selv sørger for, at deres børn lærer at svømme godt”, råder Michael Aller.


2. Bad aldrig alene
Uanset om du er fem eller 85 år, bør du altid have en voksen makker med i vandet. Et lille ildebefindende eller f.eks. krampe i benet er nok til, at du kan gå i panik og få brug for hjælp.
Én voksen og et barn er ikke et stabilt makkerpar i vandet, da barnet ikke er i stand til at redde den voksne.
Husk også, at det ikke er nok at ’kigge efter’ fra stranden. Hvis en svømmer er i krise og dykker under overfladen, kan det være meget svært at lokalisere ham inde fra bredden.

Lav et lille forsøg med familien for at illustrere: Stil børn og voksne med 20 meters afstand mellem sig på en græsplæne. Tag så en kugle på størrelse med en bordtennisbold og træd den lidt ned i græsset. Afled deltagernes opmærksomhed i nogle sekunder og bed dem finde kuglen. I vil se, at det ikke er så let endda.

På samme måde er det vanskeligt at finde det nøjagtige sted i bølgerne, hvis man skal derud fra stranden. Det bedste er at svømme i nærheden af hinanden.


3. Bad kun, hvor det er tilladt
Du må ikke bade i moser og småsøer, da vandet står næsten stille og kan være meget koldt lige under overfladen. Meget koldt vand afkøler kroppen meget hurtigt.
Hold dig også på afstand fra fiskernes bundgarnspæle, fra moler og bølgebrydere. Du risikerer at sidde fast eller blive slynget mod sten og beton. 
Det er en god ide at bade ved de strande og søer, der har redningstrekant.


4. Gå kun ud til navlen
”Til navlen? Jamen, så støder knæene jo mod bunden, når jeg svømmer. Sådan lyder det fra masser af mennesker”, siger Michael Aller. 
Men han holder fast i rådet og sender bolden retur: 
”Hvis man støder knæene mod bunden, når man er i vand til navlen, så er man en dårlig svømmer. Og hvorfor så gå længere ud?”.


5. Spring kun på hovedet, hvor vandet er dybt nok
Du bør aldrig springe på hovedet, hvis du ikke kender vanddybden og ved, hvordan bunden er. 
Bader du ved en strand eller i en swimmingpool med vippe, siger loven, at vanddybden skal være mindst tre meter ved den laveste daglige vandstand. Hvis vippen er mere end tre meter over vandoverfladen, skal vanddybden være mindst fire meter. 


6. Svøm langs kysten
Holder du dig langs kysten, kommer du ikke uforvarende ud, hvor du bogstaveligt talt ikke kan bunde.


7. Bad aldrig med alkohol og euforiserende stoffer i blodet
Alkohol og euforiserende stoffer kan gøre to ting ved os. Enten kvikker de op og får os til at gøre ting, som vi ellers ikke ville gøre. Eller også gør de os sløve og søvnige. Hverken den ene eller anden tilstand egner sig til badning. 


8. Gå op, når du begynder at fryse
Det er vigtigt at gå op og få varmen, når du bliver kold. Bliver du ved med at fryse, når du er tilbage på stranden, så løb en tur og få gang i blodcirkulationen igen.


9. Pas på de skumle hestehuller
En rende eller et hul i en revle kaldes et hestehul. 

Det er det sted, hvor en bølge med stærk strøm løber ud i vandet igen. Falder du i et hestehul, bør du ikke kæmpe imod strømmen. Forsøg i stedet at lade dig drive med lidt ud for så at ride på den næste bølge indad.


10. Badedyr er kun til pool
På et kort øjeblik kan badedyr, luftmadrasser og baderinge drive til søs – også selv om en skipper i badetøj er med om bord. Pludselig kan man være drevet så langt ud, at man ikke selv kan komme i land. 

Derfor advarer Michael Aller om at tage badedyr med til stranden.

”Tag dem med i swimmingpoolen, hvor der er kanter hele vejen rundt. Det sker der ikke noget ved. I havet er de for farlige.”

Hvordan er det nu med badning efter et måltid spist? 
”Vent med at bade til en time efter du har spist”, lyder et gammelt, men velkendt råd. Sundhedsstyrelsen har imidlertid på opfordring fra Rådet for Større Badesikkerhed, undersøgt sagen.
Og svaret lyder, at raske mennesker bør undgå store måltider lige før badning. Men at der normalt ingen risiko er ved lette måltider før badning i normalt kystvand om sommeren eller i opvarmede swimmingpools.
Hjertesyge, ældre og svagelig bør vente en-to timer efter et måltid med at gå i vandet. 


Vil du vide mere om badesikkerhed:
Se, om der er Blå Flag i nærheden af dig 
Læs mere hos Rådet for Større Badesikkerhed 
Læs om dybder ved konkurrenceudspring 
Lær dit barn om badesikkerhed med Falck Klubben 

Kilde: Rådet for større badesikkerhed